Home | B2B | Miljoenen voor zonnepanelen Exasun

Miljoenen voor zonnepanelen Exasun

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 06/06/2018 om 10:43

Exasun, de Nederlandse fabrikant van state-of-the-art zonnepanelen, kan haar productie vervijfvoudigen dankzij een miljoeneninvestering van ING Sustainable Investments en het energie-innovatiefonds van Zuid-Holland ENERGIIQ, aangevuld door een financiering van ABN Amro.

Exasun’s innovatieve zonnepanelen gaan zeker dubbel zo lang mee, wekken meer energie op en zien er fraai uit op schuine daken en gevels. Het bedrijf maakt ook zonnedakpannen in zwart en oranje-rood die tussen bestaande dakpannen kunnen worden gelegd.

Het in 2012 opgerichte Exasun startte na vier jaar onderzoek en ontwikkeling in 2016 met de productie van Back-Contact-on-Glass zonnepanelen in Den Haag. Omdat de productie van haar kleinere zonnepanelen is geautomatiseerd, is het mogelijk in Nederland te produceren en zo aan transport gerelateerde CO2-uitstoot te minimaliseren.

Als eerste onderneming ter wereld combineert het de beste celtechnologie – Back-Contact-cellen – met speciale componenten voor een zeer lange levensduur. Met een wereldprimeur bracht Exasun in 2016 haar eerste Back-Contact-on-Glass zonnepanelen op de markt. Dankzij de langere levensduur en hogere opbrengst hebben ze de laagste stroomkosten (€ct/kWh).

Het bedrijf verwerkt haar technologie in twee kant-en-klare systemen voor schuine daken: het Black Roof systeem waarmee dakpannen helemaal overbodig worden en de X-Tile zonnedakpannen die tussen bestaande dakpannen passen. Exasun’s egaal zwarte of gekleurde zonnepanelen worden steeds vaker toegepast als gevelbeplating, bijvoorbeeld het duurzame CIRCL paviljoen van ABN Amro.

Het Black Roof systeem wordt erg positief ontvangen bij nieuwbouwprojecten en renovatie vansociale woningbouw vanwege de zeer snelle montage en de esthetiek. Exasun’s zonnepanelen worden eveneens gebruikt voor platte daken en drijvende zonneparken.

Exasun realiseert met de investering een volautomatische productielijn meteen fors hogere capaciteit. De nieuwe productielijn wordt in het najaar opgeleverd waarbij een factor vijf hogere productiecapaciteit wordt bereikt. Deze capaciteit wordt in 2019 verder opgeschaald.  

Michiel Mensink, Algemeen Directeur Exasun: ”Onze zonnepanelen wekken niet alleen de goedkoopste stroom op maar zijn ook mooi of tenminste onopvallend. Wij zijn er trots op dat deze drie Triple A-financiers onze technische voorsprong erkennen en dat we hiermee in staat worden gesteld deze voorsprong om te zetten in snelle groei in binnen- en buitenland.”

Mark Weustink, Head of ING Sustainable Investments: “We zijn erg enthousiast omdat Exasun een esthetische en economisch aantrekkelijke oplossing biedt voor de verduurzaming van woningen en gebouwen in Nederland en Europa. Deze investering past goed binnen ING’s bredere duurzaamheidsstrategie die zich richt op het stimuleren van activiteiten op het gebied van energietransitie, de circulaire economie en water.”

Nienke Vledder, Fondsmanager ENERGIIQ: ”Wij zijn verheugd dat wij gezamenlijk met ING Sustainable Finance en ABN AMRO Bank aanzienlijk groei-kapitaal aan het Haagse Exasun hebben verstrekt. Exasun’s geïntegreerde PV-panelen passen uitstekend in de toenemende vraag naar PV-technologie binnen de gebouwde omgeving. De panelen leveren een hogere opbrengst, een langere levensduur, zijn mooi en snel te installeren. Door deze voordelen versnelt de penetratie van opwekking van duurzame zonne-energie, wat perfect binnen de doelstellingen van ENERGIIQ past.”

Tags

ING Sustainable InvestmentsING Sustainable Investments ENERGIIQENERGIIQ zonnepanelenzonnepanelen ABN AMROABN AMRO INGING

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!