Home | Social Media | Mercedes helpt bestuurders met app overstappen naar elektroauto of hybrid

Mercedes helpt bestuurders met app overstappen naar elektroauto of hybrid

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Social Media op 08/09/2017 om 16:10

Nieuwe EQ Ready-app van Mercedes-Benz analyseert gedrag van automobilisten en toont of het zinvol is om over te stappen naar elektroauto of hybrid.

De nieuwe EQ Ready-app van Mercedes-Benz helpt automobilisten te besluiten of het voor hen persoonlijk zinvol is om over te stappen naar een elektroauto of een hybrid. De smartphone-app kan echte ritten van de bestuurder opslaan, zijn of haar dagelijkse mobiliteitsgedrag analyseren en de resultaten vergelijken met een grote hoeveelheid data van elektrische en hybride auto’s. Daarmee wordt het mogelijk om elektromobiliteit op een virtuele maar realistische wijze uit te proberen. De EQ Ready-app adviseert tevens welk alternatief aangedreven model van smart of Mercedes-Benz het beste past bij iemands rijgedrag.

Mercedes-Benz rijders waren niet de enigen die tijdens de pilotfase betrokken werden bij de ontwikkeling van de nieuwe app. Ook leden van Daimlers Raad van Bestuur lieten hun autogebruik onderzoeken op de geschiktheid voor elektromobiliteit. ”De algehele conclusie is dat elektroauto’s en hybride modellen in elektromodus veel geschikter zijn voor dagelijks gebruik dan men in het algemeen denkt. Zelfs sceptici zijn er na een persoonlijke reality check met onze app achter dat een elektrische of hybride auto daadwerkelijk een oplossing biedt voor hun mobiliteitsbehoeften,” verklaart Wilko Stark, Hoofd Daimler & Mercedes-Benz Cars Strategy en Hoofd CASE.

De EQ Ready-app is gratis te downloaden voor iOS en Android, in het Engels en Duits. Hij is in eerste instantie beschikbaar voor de Duitse markt; andere landen en toepassingen volgen binnenkort. De smartphone van de gebruiker slaat alle ritten op die hij of zij met zijn auto (ongeacht het merk) maakt. Dit genereert een realistisch gebruiksprofiel dat aanzienlijk meer waarde heeft dan een eenmalige proefrit.

Alles wat de gebruiker hoeft te doen, is met naam en e-mailadres inloggen op het persoonlijke Mercedes me-account en het inschakelen van de trackingfunctie in de app. Die functie registreert niet alleen de snelheid en acceleratie, maar ook periodes van stilstaan en langere pauzes, evenals invloeden van buitenaf, zoals de temperatuur en hoogte. Dat maakt het mogelijk om de actieradius en het energieverbruik te meten.

Om de virtuele elektrorit te optimaliseren, kunnen de app-gebruikers handmatig potentiële oplaadstations invoeren, zoals thuis of op de werkplek. In de toekomst wordt de app verder uitgebreid met openbare oplaadpalen.

Het individuele mobiliteitsgedrag dat op deze wijze wordt vastgesteld, wordt via wifi of mobiele data doorgestuurd naar de Mercedes me-server, waar de relevante parameters van de elektrische en hybride auto’s van Mercedes-Benz en smart zijn opgeslagen. Ook bij hybride modellen gaat de evaluatie van het mobiliteitsgedrag uitsluitend uit van puur elektrisch rijden.

Het softwaremodel voor de app – door Mercedes-Benz zelf ontwikkeld – maakt gebruik van een grote hoeveelheid voertuigspecifieke gegevens, zoals energieverbruik, actieradius, cw-waarde, gewicht en rolweerstand. De daaruit afgeleide efficiëntie van de auto’s is getest op de openbare weg. Het resultaat was een zeer grote overeenkomst tussen simulatie- en praktijkwaarden.

Tot de geteste auto’s behoren de smart electric drive-modellen en plug-in hybrid modellen zoals de GLC 350 e 4MATIC.

Op basis van de door de gebruiker gekozen referentieauto worden zijn persoonlijke waarden voor actieradius en energieverbruik vastgesteld en wordt zijn mobiliteitsgedrag geëvalueerd. Een voorbeeld van zo’n analyse: “Gefeliciteerd! Al uw ritten kunnen elektrisch zonder tussentijds opladen worden volbracht.”

Privacy is een belangrijk element binnen de app. Om het vastleggen van een rit te stoppen, kan de gebruiker op elk willekeurig moment de trackingfunctie uitschakelen. Bovendien informeert de app de bestuurder regelmatig dat er data wordt opgeslagen.

De EQ Ready-app is een CASE-project en werd ontwikkeld in samenwerking met de afdeling ‘Digital House’. In een constructie die door start-ups werd geïnspireerd, is het project in rap tempo gegroeid van een idee en een in-house broedplaats naar vertaling naar de praktijk. CASE omvat de strategische oriëntatie voor Mercedes-Benz Cars en bundelt de volgende toekomstvisies in één enkel platform: connectiviteit (Connected), autonoom rijden (Autonomous), flexibel gebruik (Shared & Services) en elektrische aandrijving (Electric). De vier CASE-werkgebieden zijn een integraal onderdeel van de corporate strategie van Daimler AG. Het doel ervan is intuïtieve mobiliteit voor Mercedes-Benz rijders vorm te geven via een intelligente mix van de CASE-thema’s.

EQ biedt een uitgebreid ecosysteem voor elektromobiliteit met producten, diensten, technologieën en innovaties. Het spectrum loopt uiteen van elektroauto’s en wallboxen tot oplaadservices en energieopslagunits voor thuis. De naam EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is afgeleid van Mercedes-Benz’ merkwaarden ‘Emotie en Intelligentie’. Het nieuwe merk omvat alle belangrijke aspecten voor klantgerichte elektromobiliteit en gaat veel verder dan alleen de auto.

Toekomstige modellen zullen worden gekenmerkt door de essentiële elementen van state-of-the-art elektromobiliteit: een mix van een emotioneel en intelligent design, buitengewoon rijplezier, een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid en een maximum aan veiligheid, kenmerken die alle modellen van de uitvinder van de automobiel gemeen hebben.

Het eerste serieproductiemodel van het nieuwe EQ-merk, de EQC, gaat vanaf 2019 in productie in de Mercedes-Benz fabriek in Bremen (Duitsland). De EQC is gebaseerd op de vorig jaar in Parijs gepresenteerde Concept EQ.

Tags

MercedesMercedes Mercedes-BenzMercedes-Benz

Comments

Kenmerken

Samen met Circuit Zandvoort, Red Bull Nederland en Verstappen Management organiseert Jumbo Supermarkten weer de Jumbo Racedagen met dit keer in ieder geval teamgenoot Daniel Ricciardo en oud-David Coulthard naast Max Verstappen. Met de Racedagen wil de supermarktketen haar klanten de gelegenheid geven wereldtoppers van dichtbij in actie te zien. Er zijn verschillende raceseries aan het programma toegevoegd, er zijn diverse stuntshows en verdere entertainment voor de hele familie.

Verstappen, Ricciardo en Coulthard bij Jumbo Racedagen

Verstappen, Ricciardo en Coulthard bij Jumbo Racedagen0 ?php the_title() ?>672 dagen geleden
De broers Maurice en Roel  van der Ende (20 en 22) hebben Nederlands grootste online platform voor elektrische auto’s gelanceerd! Zij spelen met Mountox in op de verwachting dat in 2025 90% van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch is. Consumenten kunnen op het platform alle elektrische auto’s in details bekijken, vergelijken én direct aanschaffen bij de aangesloten autodealers met € 100,- korting. Ook kunnen zij meteen hun besparing – die kan oplopen tot duizenden euro’s – van elektrisch rijden berekenen.

Jonge ondernemende broers lanceren grootste platform voor elektrische auto’s

Jonge ondernemende broers lanceren grootste platform voor elektrische auto’s0 ?php the_title() ?>709 dagen geleden
Sixt verhoogt dit jaar het aantal elektrische auto’s naar 10% van haar vloot als gevolg van een groeiende vraag naar uitstootvrij vervoer. Bovendien investeert het autoverhuurbedrijf in laadinfrastructuur, door eigen laadpalen te laten plaatsen bij haar vestigingen en door laadpassen aan te bieden aan klanten.

Sixt speelt in op groeiende vraag naar elektrische, milieuvriendelijke auto’s

Sixt speelt in op groeiende vraag naar elektrische, milieuvriendelijke auto’s0 ?php the_title() ?>778 dagen geleden
De Benelux-landen gaan het voor bestuurders van elektrische voertuigen makkelijker maken hun voertuig op te laden en te betalen bij laadpunten in buurland.

Benelux-ministers willen een toegankelijk netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen

Benelux-ministers willen een toegankelijk netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen0 ?php the_title() ?>804 dagen geleden
Komend jaar worden naar schatting 15.000 nieuwe vol elektrische auto’s verkocht, bijna 4 procent van het totaal volgens RAI Vereniging.

RAI Vereniging voorspelt verdubbeling verkopen elektrische auto’s in 2018

RAI Vereniging voorspelt verdubbeling verkopen elektrische auto’s in 20180 ?php the_title() ?>818 dagen geleden
Hyundai lanceert een uniek autodeelproject in Amsterdam: IONIQ Car Sharing. Iedereen kan gebruikmaken van een van de honderd beschikbare duurzame auto's.

Hyundai start Car Sharing-project met elektrische IONIQ in Amsterdam

Hyundai start Car Sharing-project met elektrische IONIQ in Amsterdam0 ?php the_title() ?>891 dagen geleden
Deelnemers SEAT’s Pitch and Ride kregen in de nieuwe SEAT Ibiza 1 kilometer de tijd om hun baanbrekende idee te pitchen. Het Innovatieve Flowerplugs won.

Innovatieve Flowerplugs winnaar SEAT’s Pitch and Ride-campagne

Innovatieve Flowerplugs winnaar SEAT’s Pitch and Ride-campagne0 ?php the_title() ?>905 dagen geleden

Volvo denkt bij interieur nieuwe XC40 aan afhaalmaaltijden en pasjes

Volvo denkt bij interieur nieuwe XC40 aan afhaalmaaltijden en pasjes0 ?php the_title() ?>909 dagen geleden
De eerste BMW ooit in Nederland gemaakt, rolt vandaag bij VDL Nedcar van de band. Vanwege de wereldwijde vraag naar de X1 is extra productiecapaciteit nodig

Eerste Nederlandse BMW rolt bij VDL Nedcar van de band

Eerste Nederlandse BMW rolt bij VDL Nedcar van de band0 ?php the_title() ?>911 dagen geleden
Ford en DHL onthullen elektrische StreetScooter WORK XL bestelauto. Gebaseerd op een Ford Transit chassis en gebouwd volgens de DHL specificaties.

Ford en DHL onthullen elektrische StreetScooter WORK XL bestelauto

Ford en DHL onthullen elektrische StreetScooter WORK XL bestelauto0 ?php the_title() ?>912 dagen geleden
In de Randstad is explosieve groei van volledig elektrische auto’s te verwachten. Blijkt uit onderzoek van Stedin, RSM en ElaadNL.

Explosieve groei van elektrische auto’s in de Randstad

Explosieve groei van elektrische auto’s in de Randstad0 ?php the_title() ?>918 dagen geleden
SEAT als eerste in google play store

SEAT als eerste in google play store met DriveApp

SEAT als eerste in google play store met DriveApp0 ?php the_title() ?>953 dagen geleden
BMW Startups

BMW laat startups ideeën presenteren voor invloedrijke investeerders

BMW laat startups ideeën presenteren voor invloedrijke investeerders0 ?php the_title() ?>955 dagen geleden
BMW X1 VDL Nedcar

Nederlandse BMW X1 krijgt speciale oranje uitvoering

Nederlandse BMW X1 krijgt speciale oranje uitvoering0 ?php the_title() ?>959 dagen geleden
BMW Deelauto Vastgoedontwikkelaars Vesteda BPD Heijmans

BMW parkeert deelauto’s steeds vaker bij vastgoedontwikkelaars

BMW parkeert deelauto’s steeds vaker bij vastgoedontwikkelaars0 ?php the_title() ?>962 dagen geleden
Audi stedelijk

Audi verlengt samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam

Audi verlengt samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam0 ?php the_title() ?>965 dagen geleden
SEAT showroom

Showroom on demand bij SEAT

Showroom on demand bij SEAT0 ?php the_title() ?>974 dagen geleden
Jaguar Gorillaz

Jaguar Land Rover en Gorillaz zoeken talent via een code in app

Jaguar Land Rover en Gorillaz zoeken talent via een code in app0 ?php the_title() ?>976 dagen geleden
180 Kingsday BMW MINI

180 Kingsday wint pitch voor BMW en MINI

180 Kingsday wint pitch voor BMW en MINI0 ?php the_title() ?>980 dagen geleden
Volvo KLM Open

Volvo verlengt sponsorovereenkomst KLM Open

Volvo verlengt sponsorovereenkomst KLM Open0 ?php the_title() ?>986 dagen geleden
In 2018 zal SEAT een nieuwe SUV op de markt brengen. De SUV zal naar keuze vijf of zeven zitplaatsen hebben. Wat de auto echter nog niet heeft is een naam, die zal worden gekozen door de consumenten. Het belangrijkste criterium waar de naam aan dient te voldoen: hij moet afkomstig zijn uit de Spaanse geografie.

SEAT zoekt een naam voor SUV

SEAT zoekt een naam voor SUV0 ?php the_title() ?>987 dagen geleden
Mercedes Hoog Catharijne

Mercedes-Benz rijdt winkelcentrum Hoog Catharijne binnen

Mercedes-Benz rijdt winkelcentrum Hoog Catharijne binnen0 ?php the_title() ?>987 dagen geleden
Volvo Android Google

Volvo en Google integreren Android

Volvo en Google integreren Android0 ?php the_title() ?>1011 dagen geleden
Volvo

Volvo: auto-industrie moet zich aanpassen aan nieuwe verwachtingen van de klant

Volvo: auto-industrie moet zich aanpassen aan nieuwe verwachtingen van de klant0 ?php the_title() ?>1017 dagen geleden
GBM Works wint Philips Innovation Award 2017

Startup GBM Works voor stil heien op zee wint Philips Innovation Award 2017

Startup GBM Works voor stil heien op zee wint Philips Innovation Award 20170 ?php the_title() ?>1017 dagen geleden
car2go car2share autodeelconcept

Car2go breidt uit in China door fusie met autodeelconcept Car2Share

Car2go breidt uit in China door fusie met autodeelconcept Car2Share0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Audi Ridley Scott Audi lunar quattro Michael Fassbender

Audi lunar quattro tegenspeler van Michael Fassbender in Alien: Covenant

Audi lunar quattro tegenspeler van Michael Fassbender in Alien: Covenant0 ?php the_title() ?>1022 dagen geleden
Toyota OpDeZon zonnepanelen

Toyota Prius opladen door zonnepanelen op dak van woning

Toyota Prius opladen door zonnepanelen op dak van woning0 ?php the_title() ?>1023 dagen geleden
ABN AMRO Eindhoven vergroent met elektrische deelauto

ABN AMRO Eindhoven vergroent met elektrische deelauto

ABN AMRO Eindhoven vergroent met elektrische deelauto0 ?php the_title() ?>1024 dagen geleden
Amber Hannover Messe Steven Nelemans

Eerste commercieel zelfrijdende auto’s in Eindhoven

Eerste commercieel zelfrijdende auto’s in Eindhoven0 ?php the_title() ?>1031 dagen geleden
Gemeente Bergen op Zoom heeft de volledig elektrische en emissievrije Renault ZOE ingezet als scanauto. De auto neemt het productiewerk van de parkbeheerders over. De gemeente heeft duurzaamheid hoog op de agenda en zal zich op deze wijze beter kunnen focussen op kwaliteitshandhaving.

De eerste elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom

De eerste elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom0 ?php the_title() ?>1032 dagen geleden
Initiatief van Volkswagen en Eneco vereenvoudigd elektrisch rijden

Volkswagen en Eneco introduceren e-Golf laadabonnement

Volkswagen en Eneco introduceren e-Golf laadabonnement0 ?php the_title() ?>1032 dagen geleden
BearingPoint Opiness D-Reizen Novio Research Volvo Coolblue HEMA Simyo Volvo mag zichzelf een jaar lang het meest klantgerichte bedrijf van Nederland noemen. Ook D-reizen, Simyo, Coolblue, HEMA, XS4ALL en KLM wonnen Customer Centric DNA Award

Volvo is meest klantgerichte bedrijf van Nederland

Volvo is meest klantgerichte bedrijf van Nederland0 ?php the_title() ?>1042 dagen geleden
Angelo Tsereklas-Zafeirkis, student aan de Rotterdam School of Management (RSM), heeft de jaarlijkse duurzaamheidsprijs van KPMG gewonnen.

Idee voor evenwichtiger belasting elektrische laadpunten wint KPMG-prijs

Idee voor evenwichtiger belasting elektrische laadpunten wint KPMG-prijs0 ?php the_title() ?>1051 dagen geleden
Een oplaadpunt van Fastned, de grootste in het Europees snellaadnetwerk voor elektrische auto’s

Fastned verdrievoudigt omzet in 2016

Fastned verdrievoudigt omzet in 20160 ?php the_title() ?>1077 dagen geleden
Een van de flexibele oplaadpunten voor elektrische auto's in amsterdam, gemaakt door essent mobility en de gemeente amsterdam

Amsterdam test fexibel laden van elektrische auto’s

Amsterdam test fexibel laden van elektrische auto’s0 ?php the_title() ?>1082 dagen geleden
JEDLIX duurzaamladen

Internationale innovatieprijs voor slim-laden app Jedlix

Internationale innovatieprijs voor slim-laden app Jedlix0 ?php the_title() ?>1105 dagen geleden
BMW Duitsland

Fabrikanten verwachten nauwelijks nog winst door verkoop van auto alleen

Fabrikanten verwachten nauwelijks nog winst door verkoop van auto alleen0 ?php the_title() ?>1142 dagen geleden
Der Neue Volkswagen Golf

Volkswagen en Renault meest verkochte automerken in 2016

Volkswagen en Renault meest verkochte automerken in 20160 ?php the_title() ?>1143 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!