Home | Uncategorized | KNWU, KOGA en TU Delft ontwikkelen optimale baanfiets voor Olympische Spelen

KNWU, KOGA en TU Delft ontwikkelen optimale baanfiets voor Olympische Spelen

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Uncategorized op 29/06/2017 om 10:13

KOGA KNWU Baanfiets

De Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU), fietsenleverancier KOGA en de TU Delft werken samen aan een compleet nieuwe fiets voor het baanwielrennen. Het wordt een lichtgewicht en aerodynamische fiets die rekening houdt met de individuele verschillen tussen renners. De KNWU verwacht dat met deze baanfiets snellere tijden gerealiseerd kunnen worden doordat iedere fiets geheel wordt afgestemd op de individuele eigenschappen van de renner en het onderdeel waar hij of zij op uitkomt. De Nederlandse baanwielrenners gaan met de nieuwe fiets in 2020 de strijd aan tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.

Voor de Olympische Spelen in Beijing ontwikkelde KOGA voor Theo Bos al een speciale fiets, de Kimera.  Nu worden de nieuwe – specifiek op iedere renner afgestemde – baanfietsen voor de hele selectie ontworpen en ontwikkeld. De renners en staf van de nationale baanselectie vervullen een actieve rol bij de realisatie van de nieuwe fiets. Het project is onlangs gestart met een co-creatie sessie waarin de wensen en inzichten van de renners dienden als input.

KOGA verwacht dat de fiets begin 2019 gereed zal zijn. Maar voor het zover is moet er nog veel worden gedaan. KOGA werkt in dit project ook samen met partners Pontis Engineering en Actiflow. ”Wij geloven in een holistische aanpak waarbij de fiets als geheel en in samenhang met de bereider geperfectioneerd wordt,” zegt Mark Dorlandt, projectleider bij KOGA. ”Wij denken dat in de integratie tussen het frame en de componenten, waaronder de cockpit (stuur en voorbouw), zadelpen en wielen nog veel winst te halen is.” Daar komen ook de onderzoekers van de TU Delft om de hoek kijken.

Vanuit meerdere disciplines is de TU Delft betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe baanfiets. Zo zullen aerodynamici meedenken hoe de luchtweerstand nog verder verlaagd kan worden en experts op het gebied van lichtgewicht materialen gaan helpen om een fiets te creëren met een optimale stijfheid bij een minimaal gewicht. Op de TU Delft wordt veel onderzoek gedaan naar de stabiliteit en de besturing van de fiets, ook deze kennis wordt meegenomen in het nieuwe ontwerp van de baanfiets. ”Het is belangrijk de geometrie van de fiets zodanig op de rijder af te stemmen dat deze optimaal wendbaar is en tegelijkertijd al het vermogen dat de fietser levert wordt omgezet in voorwaartse snelheid,” legt onderzoeker Arend Schwab uit.

”Door een sterke samenwerking tussen sporters, bedrijfsleven en de wetenschap kunnen we in Nederland echt verschil maken,” zegt Vincent Luyendijk, directeur KNWU.

KNWU, KOGA en TU Delft werken daarom samen in een platform voor innovatie in de wielersport. ”De te ontwikkelen baanfiets is de eerste concrete innovatie richting Tokyo 2020, maar we verwachten de komende periode nog meer, ook met nieuwe partners in wat wij Project Tokyo noemen,” verwacht Vincent Luyendijk. De voortgang zal de komende tijd te volgen zijn via de media en eigen kanalen van de partners.

Comments

Kenmerken

High-traffic retailer AKO heeft een nieuwe winkel op het campusterrein van TU Delft geopend. Ook refurbishment specialist leapp aanwezig in hetzelfde pand.

AKO opent eerste universiteitswinkel op campus TU Delft

AKO opent eerste universiteitswinkel op campus TU Delft0 ?php the_title() ?>581 dagen geleden
Motivaction vindt dat oogst aan activatiecampagnes rond Olympische Spelen tegenviel. Samsung (SmartSuit), KPN (schaatsstoel) en Gazelle meest gewaardeerd.

Olympische campagnes van Samsung, KPN en Gazelle het meest gewaardeerd

Olympische campagnes van Samsung, KPN en Gazelle het meest gewaardeerd0 ?php the_title() ?>585 dagen geleden
rondemiss De befaamde Amstel Gold Race vindt zondag 15 april weer plaats. Uiteraard zal de winnaar na zo'n 260 kilometer koersen gehuldigd worden bij de finishlocatie in Vilt-Valkenburg. Maar dit keer niet per se door een aantrekkelijke jongedame met een perfecte glimlach. Hoofdsponsor Amstel is juist op zoek naar klimmers, sprinters of knechten. De bierbrouwer is op zoek naar een rondemiss en rondemister met verstand van wielrennen.

De Amstel Gold Race ruilt rondemiss in voor man en vrouw met wielerhart

De Amstel Gold Race ruilt rondemiss in voor man en vrouw met wielerhart0 ?php the_title() ?>593 dagen geleden
Nadat Delftse studenten van TU Delft vorig jaar grote indruk maakten tijdens de Hyperloop Pod Competition van Elon Musk gaat nu een nieuw team vanuit Delft naar de door Elon Musk georganiseerde wedstrijd. Het is de derde keer dat de wedstrijd voor capsules die aangedreven door elektromotoren door een vacuüm buis schieten. TU Delft is een van de twintig universiteiten wereldwijd die zijn gekwalificeerd om aan het derde deel van de Hyperloop Pod Competitie deel te nemen en de 37 studenten willen met hun Atlas niet alleen deze fase van de competitie te winnen, maar ook het (Hyperloop) wereldsnelheidsrecord te verbreken.

Delftse studenten jagen op Hyperloop wereldrecord in SpaceX competitie

Delftse studenten jagen op Hyperloop wereldrecord in SpaceX competitie0 ?php the_title() ?>601 dagen geleden
Toyota lanceert wereldwijde campagne: Start Your Impossible in Nederland met Olympisch kampioen schaatsen Ireen Wüst en Paralympisch snowboarder Chris Vos.

Toyota en Etcetera lanceren Start Your Impossible met Ireen Wüst en Chris Vos

Toyota en Etcetera lanceren Start Your Impossible met Ireen Wüst en Chris Vos0 ?php the_title() ?>658 dagen geleden
Shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting schaatsen op de Olympische Winterspelen in PyeongChang met het Samsung SmartSuit. Het innovatieve schaatspak berekent de afstand van de heupen tot het ijs. Als hun houding niet optimaal is, kan de coach een trilling versturen die de rijder direct bij de pols voelt. Zo kan de schaatser zijn houding onmiddellijk aanpassen.

Samsung helpt shorttrackers naar Olympisch goud 

Samsung helpt shorttrackers naar Olympisch goud 0 ?php the_title() ?>684 dagen geleden
Ruim 60 deelnemers ontvangen een ticket naar de Olympische Winterspelen in Zuid Korea en zijn daarmee officieel geselecteerd als crew in het Holland Heineken House in Zuid Korea. De bierbrouwer heeft in samenwerking met HR-partner Adecco een zorgvuldig selectieproces doorlopen om het allerbeste team samen te stellen voor de veertiende editie van dé hotspot tijdens de Spelen. Zowel voor als achter de schermen gaat dit team aan de slag voor de sporters van TeamNL, hun familie en vrienden, NOC*NSF, sportbonden, media en natuurlijk ook de vele Oranjefans.

Ruim 60 Tapmodels in Holland Heineken House bij Olympische Winterspelen in Zuid Korea

Ruim 60 Tapmodels in Holland Heineken House bij Olympische Winterspelen in Zuid Korea0 ?php the_title() ?>756 dagen geleden
Booking.com, Universiteit Oxford en TU Delft introduceren studiebeurzen voor vrouwen in technologie. Eerder al introductie van Technology Playmaker Awards.

Booking.com en TU Delft steunen vrouwen die naar een carrière in technologie streven

Booking.com en TU Delft steunen vrouwen die naar een carrière in technologie streven0 ?php the_title() ?>757 dagen geleden
Laurens van den Acker, Senior Vice President Corporate Design bij Groupe Renault, geeft vrijdag een besloten Design Masterclass voor TU Delft studenten en media. Het toneel is de TU Delft Faculteit Industrieel Ontwerpen. Van den Acker, zelf afgestudeerd aan de TU Delft, spreekt in het bijzijn van de conceptcars Renault SYMBIOZ en Renault TREZOR over de toekomstvisie van Renault en de rol van de auto in 2030. De auto van de toekomst is volgens Renault autonoom, elektrisch en verbonden met de omgeving. Van den Acker geeft tijdens de masterclass uitleg over de invloed op design.

Laurens van den Acker geeft namens Renault Design Masterclass op de TU Delft

Laurens van den Acker geeft namens Renault Design Masterclass op de TU Delft0 ?php the_title() ?>762 dagen geleden
Drones worden steeds vaker gebruikt voor dure filmbeelden. ETH Zürich en TU Delft hebben algoritme ontwikkeld waarmee opnames makkelijker worden.

Spectaculaire filmbeelden met drones dankzij algoritme

Spectaculaire filmbeelden met drones dankzij algoritme0 ?php the_title() ?>832 dagen geleden
MINI Nederland zet de sponsoring van Team Sunweb voort. Tot eind 2019 blijft MINI de officiële voertuigpartner van het succesvolle WorldTour-wielerteam.

MINI Nederland en Team Sunweb zetten samenwerking voort

MINI Nederland en Team Sunweb zetten samenwerking voort0 ?php the_title() ?>844 dagen geleden
Accell Group N.V. heeft bekendgemaakt dat de Raad van Commissarissen vanaf 1 november 2017 Ton Aanbeek, momenteel CEO van Beter Bed Holding N.V., wil benoemen tot CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur.

Ton Anbeek aangekondigd als nieuwe CEO van Accel Group

Ton Anbeek aangekondigd als nieuwe CEO van Accel Group0 ?php the_title() ?>855 dagen geleden
Flickbikes deelfiets Amsterdam

Deze deelfiets laat je gewoon achter op bestemming

Deze deelfiets laat je gewoon achter op bestemming0 ?php the_title() ?>869 dagen geleden
Tour de France Dimension Data

GPS-transponders onder 198 zadels verrijken Tour de France met data

GPS-transponders onder 198 zadels verrijken Tour de France met data0 ?php the_title() ?>873 dagen geleden
Safe Lock KPN Veilig Vekreer Nederland smartphonegebruik

Slim slot maakt smarthponegebruik tijdens het fietsen onmogelijk

Slim slot maakt smarthponegebruik tijdens het fietsen onmogelijk0 ?php the_title() ?>881 dagen geleden
speed pedelecs Fietsersbond RAI Vereniging

Speed pedelecs moeten op snelfietsroutes en fietspaden kunnen racen

Speed pedelecs moeten op snelfietsroutes en fietspaden kunnen racen0 ?php the_title() ?>903 dagen geleden
SafeDrivePod gazelle

Nieuwe Gazelle fiets zet smartphone in flightmodus

Nieuwe Gazelle fiets zet smartphone in flightmodus0 ?php the_title() ?>915 dagen geleden
Pon Holdings, eigenaar van Gazelle, heeft een bod gedaan van €32,72 voor alle openstaande aandelen. Het bod is 31% hoger dan de waarde van de aandelen op 16 maart 2017, 43% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden. De twee partijen zitten nu in een onderhandeling. Na een gedetailleerde beoordeling van de strategie van Accel Group heeft Pon geconcludeerd dat de twee bedrijven goed bij elkaar passen. Mocht het bod doorkomen zal hieruit de grootste globale fietsenhandelaar van ontstaan.

Pon Holdings wil grootste fietsenhandelaar ter wereld worden

Pon Holdings wil grootste fietsenhandelaar ter wereld worden0 ?php the_title() ?>952 dagen geleden
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) gaat een samenwerking aan met Fonds Gehandicaptensport. De KNWU vindt het van belang dat er meer aandacht komt voor gehandicaptensport in het algemeen en para-cycling in het bijzonder.

Fonds Gehandicaptensport nieuwe partner van Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

Fonds Gehandicaptensport nieuwe partner van Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie0 ?php the_title() ?>958 dagen geleden
Één van de bakfietsen van Babboe die een kindje een fijne verjaardag gaan verzorgen

Babboe viert verjaardag bakfiets samen met Stichting Jarige Job

Babboe viert verjaardag bakfiets samen met Stichting Jarige Job0 ?php the_title() ?>991 dagen geleden
Gazelle no.1 blue

Gazelle’s Fiets van de toekomst wint prestigieuze designprijs

Gazelle’s Fiets van de toekomst wint prestigieuze designprijs0 ?php the_title() ?>1020 dagen geleden
Vincent Luyendijk

Vincent Luyendijk deelt meest interessante quotes van Sports Interactive Europe 2016

Vincent Luyendijk deelt meest interessante quotes van Sports Interactive Europe 20160 ?php the_title() ?>1126 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!