Home | B2B | Exor, Airbus en Philips meest innovatieve bedrijven in Nederland

Exor, Airbus en Philips meest innovatieve bedrijven in Nederland

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 25/10/2017 om 12:14

Van de 1000 bedrijven met het grootste R&D budget ter wereld, hebben 16 hun hoofdkantoor in Nederland. Zij besteedden in 2017 16.1 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling, een stijging van 160 procent ten opzichte van vorig jaar. Koploper is investeringsmaatschappij Exor. Philips, vorig jaar de winnaar, moet nu genoegen nemen met een derde plek. Dat blijkt uit de dertiende Innovation Index van Strategy&, onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC.

Van de 1000 bedrijven met het grootste R&D budget ter wereld, hebben 16 hun hoofdkantoor in Nederland. Zij besteedden in 2017 16.1 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling, een stijging van 160 procent ten opzichte van vorig jaar. Koploper is investeringsmaatschappij Exor. Philips, vorig jaar de winnaar, moet nu genoegen nemen met een derde plek. Dat blijkt uit de dertiende Innovation Index van Strategy&, onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC.

Vorig jaar besteedden bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor 6.2 miljard euro aan research & development. Niet alleen het budget, maar ook de totale omzet van die bedrijven groeit flink in 2017, van 346 naar 600 miljard euro.

”De forse stijging van R&D uitgaven in Nederland komt met name doordat Unilever en Airbus hun onderzoek- én ontwikkelingsbudget boekhoudkundig naar Nederland hebben verplaatst,” zegt Steven Pattheeuws, digital en innovatie-expert bij Strategy&.

De top tien R&D uitgevers met een Nederlands hoofdkantoor zijn Exor, Airbus, Philips, NXP Semiconductors, Unilever, Royal Dutch Shell, ASML Holding, Akzo NobelDSM en Gemalto.

Google komt als meest innovatieve bedrijf ter wereld uit de bus. Zevenvoudig winnaar Apple verplaatst hierdoor naar plek twee. Nieuwkomer dit jaar is het Chinese e-commercebedrijf Alibaba, op plek tien. Het is de eerste keer dat een Chinees bedrijf in deze ranglijst voorkomt.

”Alibaba loopt achter op westerse technologiebedrijven, maar is bezig aan een inhaalslag. Het bedrijf heeft zijn R&D uitgaven afgelopen jaar met 13.6 procent verhoogd en besteedt nu 2.1 miljard euro aan R&D. Dat budget zal de komende jaren toenemen, gezien de ambities van Alibaba,” voorspelt Pattheeuws.

Top tien meest innovatie bedrijven zijn Alphabet (Google), Apple, Amazon, Tesla, Microsoft, Samsung, GE, Facebook, IBM en Alibaba.

Het Amerikaanse Amazon besteedt met 13.6 miljard euro wereldwijd het meest aan R&D. De top 1000 samen zorgt voor 596 miljard euro. Ondanks dit recordbedrag is 52 procent van de bedrijven bezorgd. Zij vrezen dat de steeds fellere retoriek over economisch nationalisme gevolgen zal hebben op waar en hoe zij in R&D investeren. Een op de drie heeft die impact al gevoeld, bijvoorbeeld door visa weigeringen.

Volgens de ondervraagde bedrijven zullen de gevolgen vooral merkbaar zijn in de Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië. Het zal er volgens hen toe leiden dat de huidige geïntegreerde en onderling afhankelijke R&D netwerken vervangen worden door zelfvoorzienende eilandjes.

”Dat leidt tot hogere kosten en minder efficiëntie. Bedrijven moeten nadenken hoe ze dit gaan opvangen. Ook zullen zij uitwijken naar andere landen. Canada scoort hoog, omdat zij actief internationale innovatietalenten aantrekken, gevolgd door Duitsland en Frankrijk vanwege hun opnieuw uitgesproken beleidsboodschap voor globalisering en internationale samenwerking,” vermoedt Pattheeuws.

Tags

ExorExor AirbusAirbus NXP SemiconductorsNXP Semiconductors Royal Dutch ShellRoyal Dutch Shell ASML HoldingASML Holding AlphabetAlphabet AKZO NobelAKZO Nobel GemaltoGemalto TeslaTesla DSMDSM PwCPwC AlibabaAlibaba PhilipsPhilips AmazonAmazon MicrosoftMicrosoft SamsungSamsung GEGE AppleApple IBMIBM facebookfacebook googlegoogle unileverunilever

Comments

Kenmerken

Philips pakte voor de Dutch Masterjuices-campagne fruit van stillevens uit Rijksmuseum om na te laten denken over voedingspatroon en levensstijl. 

Philips gebruikt fruit uit stillevens Rijksmuseum voor verse sap

Philips gebruikt fruit uit stillevens Rijksmuseum voor verse sap0 ?php the_title() ?>515 dagen geleden
Bedrijven spenderen liever geld aan bewezen technologieën zoals internet of things en voorspellend onderhoud dan aan opkomende technologieën als kunstmatige intelligentie, blockchain en virtual reality. Blijkt uit Global Digital Operations Study van Strategy&. Ook is Nederlandse industrie niet zo optimistisch over verwachte omzetgroei en efficiencywinst door digitale technologieën!

Nederlandse bedrijven terughoudend bij nieuwe technologieën!

Nederlandse bedrijven terughoudend bij nieuwe technologieën!0 ?php the_title() ?>523 dagen geleden
Voorafgaand aan de eredivisietopper Feyenoord – PSV op zondag 25 februari vragen beide clubs en hun sponsors Opel en Philips op een bijzondere manier aandacht voor de Hartstichting. Op het moment dat zij het veld betreden in De Kuip, zullen alle spelers een AED (Automatische Externe Defibrillator) dragen. Spelers, clubs en sponsors willen hiermee aandacht vestigen op het belang van meer geregistreerde en openbaar toegankelijke AED's in heel Nederland. Op dit moment zijn er nog te weinig geregistreerde en openbaar toegankelijke AED’s in het land. Met meer AED’s wordt de overlevingskans bij een hartstilstand aanzienlijk vergroot. 

Feyenoord en PSV komen op voor de Hartstichting

Feyenoord en PSV komen op voor de Hartstichting0 ?php the_title() ?>569 dagen geleden
Bijna de helft van de Nederlanders (44%) heeft het afgelopen jaar gebruikgemaakt van deeleconomie diensten. Deze groep bestaat vooral uit hoogopgeleiden onder de veertig jaar, kiest zo’n 53 keer per jaar voor deze diensten, en besteedt daar gemiddeld 506 euro aan. Dat is minder dan in andere onderzochte landen, zoals Duitslands en België, zo blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC. Producten of diensten die consumenten met elkaar delen, vallen onder de deeleconomie. Media- en entertainmentdiensten (35%), accommodaties (18%) en auto- en transportdiensten (10%) zijn daarbinnen het populairst onder Nederlanders.

Nederlanders geven jaarlijks gemiddeld €506 uit aan de deeleconomie

Nederlanders geven jaarlijks gemiddeld €506 uit aan de deeleconomie0 ?php the_title() ?>570 dagen geleden
De Benelux-landen gaan het voor bestuurders van elektrische voertuigen makkelijker maken hun voertuig op te laden en te betalen bij laadpunten in buurland.

Benelux-ministers willen een toegankelijk netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen

Benelux-ministers willen een toegankelijk netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen0 ?php the_title() ?>646 dagen geleden
Het Rotterdamse Breytner, Pionier in zero-emissie transport, haalt de eerste Tesla Semi elektrische vrachtwagen naar Nederland.

Breytner rijdt met de eerste Tesla Semi vrachtwagen door Rotterdam

Breytner rijdt met de eerste Tesla Semi vrachtwagen door Rotterdam0 ?php the_title() ?>655 dagen geleden
Het Nederlandse bedrijf Eurail.com was gisteravond onderdeel van de grote live show die Alibaba organiseerde ter afsluiting van Double 11 (Singles Day). In de laatste tien minuten van dit evenement, vlak voordat de omzet van het koopfestijn bekend werd gemaakt, gaven vijf internationale partners een korte presentatie over hun samenwerking met de Chinese webwinkelgigant. Eurail.com verkoopt via Alibaba Eurail treinpassen in China.

Nederlands bedrijf prominent aanwezig op Alibaba’s Singles Day feestje

Nederlands bedrijf prominent aanwezig op Alibaba’s Singles Day feestje0 ?php the_title() ?>671 dagen geleden
Shell neemt het in Amsterdam gevestigde NewMotion, met meer dan 30.000 elektrische laadpunten een van Europa’s grootste aanbieders, over.

Shell is door overname NewMotion ineens aanbieder van elektrische oplaadpunten

Shell is door overname NewMotion ineens aanbieder van elektrische oplaadpunten0 ?php the_title() ?>702 dagen geleden
De eerste DDMA Dutch CRO Awards, en de enige CRO awards van Nederland, zijn gewonnen door G-Star, Philips, bol.com en assem.nl.

Philips, Bol en Van de Assem winnen de eerste DDMA Dutch CRO Awards

Philips, Bol en Van de Assem winnen de eerste DDMA Dutch CRO Awards0 ?php the_title() ?>723 dagen geleden
Nederland stijgt weer op de belangrijkste graadmeter voor duurzaamheid: de Dow Jones Sustainability World Index. Dit jaar zestien bedrijven op de ranglijst.

Zestien Nederlandse bedrijven in de Dow Jones Sustainability Index

Zestien Nederlandse bedrijven in de Dow Jones Sustainability Index0 ?php the_title() ?>734 dagen geleden
De eerste DDMA Dutch CRO Awards belonen het beste werk in conversie-optimalisatie en A/B-testing. In totaal zestien cases genomineerd in vier categorieën.

G-Star, Rituals, Philips en Eneco genomineerd voor eerste DDMA Dutch CRO Awards

G-Star, Rituals, Philips en Eneco genomineerd voor eerste DDMA Dutch CRO Awards0 ?php the_title() ?>740 dagen geleden
Deelnemers SEAT’s Pitch and Ride kregen in de nieuwe SEAT Ibiza 1 kilometer de tijd om hun baanbrekende idee te pitchen. Het Innovatieve Flowerplugs won.

Innovatieve Flowerplugs winnaar SEAT’s Pitch and Ride-campagne

Innovatieve Flowerplugs winnaar SEAT’s Pitch and Ride-campagne0 ?php the_title() ?>747 dagen geleden
Gemalto biedt de klanten van El Corte Inglés, de grootste warenhuisketen van Spanje, de kans hun betaalkaart te koppelen aan Samsung Pay.

Gemalto koppelt betaalkaart van warenhuisketen aan Samsung Pay

Gemalto koppelt betaalkaart van warenhuisketen aan Samsung Pay0 ?php the_title() ?>786 dagen geleden
Kinetic en Exterion ontwikkelden voor Unilever een nieuwe strategie: abricampagnes van meerdere weken. Eerste onderzoeksresultaten tonen meer effect.

Meerweekse abricampagnes hebben meer effect voor Unilever

Meerweekse abricampagnes hebben meer effect voor Unilever0 ?php the_title() ?>786 dagen geleden
Marcommit

Betere samenwerking marketing en sales bovenaan wensenlijst

Betere samenwerking marketing en sales bovenaan wensenlijst0 ?php the_title() ?>823 dagen geleden
Philips WoonVeilig

WoonVeilig en Philips Hue laten alle verlichting rood knipperen bij alarm

WoonVeilig en Philips Hue laten alle verlichting rood knipperen bij alarm0 ?php the_title() ?>825 dagen geleden
Shell TapUp

Shell vult auto’s met brandstof aan huis

Shell vult auto’s met brandstof aan huis0 ?php the_title() ?>839 dagen geleden
Yarden Afscheidsprijs

Yarden op zoek naar innovatieve en taboedoorbrekende ideeën voor afscheid

Yarden op zoek naar innovatieve en taboedoorbrekende ideeën voor afscheid0 ?php the_title() ?>839 dagen geleden
Shell rijgedrag

Shell onderzoekt rijgedrag met behulp van wearables

Shell onderzoekt rijgedrag met behulp van wearables0 ?php the_title() ?>845 dagen geleden
Shell Ecomarathon

Veertien Nederlandse teams bij Shell Eco-marathon in Londen

Veertien Nederlandse teams bij Shell Eco-marathon in Londen0 ?php the_title() ?>858 dagen geleden
Randstad digitaal bedrijf Randstad Employer Brand Research

Werknemers bang voor innovatieve digitale bedrijven

Werknemers bang voor innovatieve digitale bedrijven0 ?php the_title() ?>886 dagen geleden
Een jonge dame die Miles en Me van Shell uitprobeerd

Shell laat gasten kiezen met nieuw Air Miles-programma

Shell laat gasten kiezen met nieuw Air Miles-programma0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
Unilever tomatenteler in een kas

Unilever geeft openheid over ingrediënten

Unilever geeft openheid over ingrediënten0 ?php the_title() ?>949 dagen geleden
Webshop data

Consument stopt met online winkelen bij datalek

Consument stopt met online winkelen bij datalek0 ?php the_title() ?>971 dagen geleden
Becel online cholesteroltest

Heeft Hartstichting boter op hoofd door samenwerking met Unilever?

Heeft Hartstichting boter op hoofd door samenwerking met Unilever?0 ?php the_title() ?>984 dagen geleden
Unilever tomatenteler in een kas

Unilever leeft mee met Europese Vegetarische Unie

Unilever leeft mee met Europese Vegetarische Unie0 ?php the_title() ?>1047 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!