Home | Terug- en vooruitblikken | Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen met zelfrijdend vervoer

Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen met zelfrijdend vervoer

Geplaatst door Jim Cole in Terug- en vooruitblikken op 16/02/2017 om 17:08

Zelfrijdende auto

Nederland, Duitsland, Zweden, Spanje, Oostenrijk en 21 andere EU-landen gaan samen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen opzetten. Dit is afgesproken tijdens een bijeenkomst in Amsterdam over Connected en zelfrijdende voertuigen, een initatief van Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu.

Het gaat onder meer om testen met truckplatooning en voertuigen die via data-communicatie met elkaar op de autopiloot rijden. Het overleg in Amsterdam was een vervolg op de afspraken die vorig jaar tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap zijn gemaakt door de lidstaten over de introductie van zelfrijdend vervoer.

De landen gaan samenwerken voor proeven met zelfrijdende busjes en valet parking, dit zullen ze doen in stedelijke- en dunbevolkte gebieden. Ook willen de landen toewerken  naar wederzijdse erkenning van ontheffingen voor testen op de openbare weg om het voor fabrikanten makkelijker te maken en innovaties te stimuleren.

Tijdens de vervolgbijeenkomst is uitgesproken dat het makkelijker moet worden voor fabrikanten om in meerdere landen op de openbare weg testen te doen met nieuwe technieken. In elk land gelden nu nog verschillende ontheffingsprocedures die doorlopen moeten worden voordat een zelfrijdend voertuig de openbare weg op kan. Ook komt er een goede data-uitwisseling tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en verkeercentrales en de wegkant, bijvoorbeeld verkeerslichten.

De lidstaten hebben in Amsterdam het belang van merkonafhankelijke communicatie benadrukt, zodat data probleemloos tussen alle voertuigen uitgewisseld kunnen worden. De Europese auto-industrie heeft toegezegd ervoor te zorgen dat nieuwe auto’s vanaf 2019 met elkaar kunnen communiceren, zodat vanaf dan data-uitwisseling tussen voertuigen en verkeerscentrales in de praktijk mogelijk wordt.

Tags

zelfrijdende voertuigenzelfrijdende voertuigen Europese UnieEuropese Unie Schultz van HaegenSchultz van Haegen

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!