Home | Logistiek/e-commerce | 68% meer aankopen via smartphone

68% meer aankopen via smartphone

Geplaatst door Jim Cole in Logistiek/e-commerce op 06/04/2017 om 11:42

Online winkelen via de smartphone is in 2016 toegenomen, het aantal aankopen waarbij gebruik wordt gemaakt van de smartphone groeide 68% ten opzichte van 2015. Bijna de helft van deze aankopen (47%) wordt met iDEAL betaald, vorig jaar was dit nog 39%. Dit blijkt uit de cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar online betaalmethoden in Nederland dat wordt uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDEAL en Thuiswinkel.org.

Online winkelen via de smartphone is in 2016 toegenomen, het aantal aankopen waarbij gebruik wordt gemaakt van de smartphone groeide 68% ten opzichte van 2015. Bijna de helft van deze aankopen (47%) wordt met iDEAL betaald, vorig jaar was dit nog 39%. Dit blijkt uit de cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar online betaalmethoden in Nederland dat is uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDEAL en Thuiswinkel.org.

De totale online markt groeit in 2016 met 22% als wordt gekeken naar het aantal aankopen. Waar in 2015 nog 142 miljoen aankopen werden gedaan, is dit in 2016 toegenomen tot 174 miljoen. Het betaallandschap blijft daarbij nagenoeg stabiel ten opzichte v­­an 2015. Het aandeel van iDEAL neemt licht toe van 56% naar 57%.

AfterPay laat de grootste groei zien in aantal aankopen (toename van 49%) en ziet haar aandeel groeien van 2% naar 3%. Ook incassomachtigingen en creditcardbetalingen blijven populair op het web. Samen vertegenwoordigen deze betaalmethoden een marktaandeel van 18%. Acceptgiro wordt steeds minder gebruikt: het aandeel daalt van 4% naar 3%.

Hoewel de smartphones vaker worden gebruikt voor online aankopen worden de meeste online aankopen nog via een laptop of desktop gegaan (74%), hierbinnen werd de desktop minder vaak gebruikt dan een jaar eerder van 34% naar 31%. Het aantal aankopen via de tablet is stabiel gebleven op 14%. Het aantal aankopen via smartphones is gestegen van 8,9 miljoen online aankopen in 2015 naar 14,9 miljoen in 2016. Het aandeel van de smartphone groeit daarmee van 6% naar 9%.

Binnen het betalingsverkeer via smartphones is iDEAL hard gestegen ten koste van creditcards (22% naar 16%) en PayPal (10% naar 7%).

Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: ”Het is opvallend dat de stijging van transacties met de smartphone weliswaar groot is, maar dat die transacties nog geen 10% uitmaken van alle online betalingen. We lopen daarmee fors achter op bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar al meer dan 30% van alle e-commercetransacties via de smartphone verloopt. In China ligt dit percentage zelfs boven de 70%. Nederland heeft dus nog een lange weg te gaan, maar zal de achterstand door het gebruik van nieuwe technologieën en multifunctionele e-commerce-apps in de komende jaren kleiner maken.”

Tags

eCommerce Payment MonitoreCommerce Payment Monitor smartphonesmartphone Wijnand JongenWijnand Jongen PayPalPayPal iDEALiDEAL Thuiswinkel.orgThuiswinkel.org GfKGfK

Comments

Kenmerken

Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder hebben in het eerste kwartaal van 2018 6,25 miljard euro uitgegeven bij webwinkels , een groei van 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast wordt er voor heel 2018 een online omzet van 26,30 miljard euro verwacht, wat een groei zou betekenen van 17% in vergelijking met 2017. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en in samenwerking met PostNL.

Online omzet van 26,30 miljard euro in heel 2018 verwacht

Online omzet van 26,30 miljard euro in heel 2018 verwacht0 ?php the_title() ?>597 dagen geleden
De schade als gevolg van fraude in het Nederlandse betalingsverkeer bedroeg 12,9 miljoen euro in 2017, een stijging van 2,7 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee kwam voorlopig een einde aan de daling van de fraude die zich jarenlang had voorgedaan. De grootste schade, 3,5 miljoen euro, werd veroorzaakt door fraude met gestolen of verloren betaalpassen. Fraude met internetbankieren steeg in 2017 met 392.000 euro, naar 1,2 miljoen euro. Daarvan is 96,7% door de banken vergoed aan de gedupeerden. Dat blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Fraude in betalingsverkeer zorgt voor schade van 12,9 miljoen euro

Fraude in betalingsverkeer zorgt voor schade van 12,9 miljoen euro0 ?php the_title() ?>647 dagen geleden
Het aantal online aankopen dat gedaan wordt met een smartphone is in 2017 met 72% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, naar 25,7 miljoen. Hiermee heeft de smartphone een aandeel van 13% van de 202 miljoen online aankopen die in 2017 zijn gedaan (in 2016 was dit nog 9%). Bij het doen van online aankopen blijft iDEAL de meest gebruikte betaalwijze, terwijl de betaalwijzen Klarna en AfterPay ten opzichte van 2016 een forse stijging laten zien. Dit blijkt uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar betaalwijzen in Nederland dat wordt uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDEAL en Thuiswinkel.org.

Klarna en AfterPay grootste stijgers onder thuiswinkelaars

Klarna en AfterPay grootste stijgers onder thuiswinkelaars0 ?php the_title() ?>674 dagen geleden
Amazon had twintig jaar patent op Bestellen met 1 klik-principe. Nu gaan andere bedrijven met functionaliteit aan de slag zoals Winkelstraat.nl.

Online bestellen met 1 klik nu mogelijk bij Winkelstraat

Online bestellen met 1 klik nu mogelijk bij Winkelstraat0 ?php the_title() ?>699 dagen geleden
Achteraf betaalmethode Afterpay lanceert Green Thursday.  Meer dan 100 webwinkels doen mee en bieden korting in combinatie met achteraf betalen.

AfterPay pakt uit met Green Thursday

AfterPay pakt uit met Green Thursday0 ?php the_title() ?>795 dagen geleden
Nadat Exposar eerder al een primeur had met StyleShoots Live, een robotfoto- en videomachine die hoge kwaliteit video’s produceert zonder inzet van cameraploeg, introduceert het in Amsterdam gevestigde eCommerce content bedrijf nu Shoppable Fashion Content. Deze innovatie biedt consumenten de mogelijkheid om direct vanuit de content  zoals video’s, blogs of foto’s aankopen te doen zonder re-directs. Voorbeelden van Shoppable Fashion Content zijn interactieve productfoto’s waarin het beeld bewegend is en waar ook de mogelijkheid is om direct te kopen.

Direct vanuit video’s, blogs of foto’s aankopen doen met Shoppable Fashion Content

Direct vanuit video’s, blogs of foto’s aankopen doen met Shoppable Fashion Content0 ?php the_title() ?>845 dagen geleden
AfterPay heeft chatbot gelanceerd. Inmiddels wordt 1 op de 5 consumentenvragen gesteld via Sofie, hybride chatfunctie waar medewerkers eenvoudig deelnemen.

Afterpay introduceert hybride chatbot Sofie

Afterpay introduceert hybride chatbot Sofie0 ?php the_title() ?>881 dagen geleden
In tweede kwartaal is de productcategorie Speelgoed snelste stijger qua online bestedingen blijkt uit preview van de Thuiswinkel Markt Monitor.

Online bestedingen groeien het snelst binnen speelgoed

Online bestedingen groeien het snelst binnen speelgoed0 ?php the_title() ?>899 dagen geleden
online shopping

Aantal online kopers neemt niet meer toe, het aantal aankopen en gemiddeld besteed bedrag wel

Aantal online kopers neemt niet meer toe, het aantal aankopen en gemiddeld besteed bedrag wel0 ?php the_title() ?>962 dagen geleden
ABN AMRO Bank, ING, Rabobank, Geldservice Nederland

ABN AMRO Bank, ING, Rabobank en GSN willen netwerk van geldautomaten

ABN AMRO Bank, ING, Rabobank en GSN willen netwerk van geldautomaten0 ?php the_title() ?>970 dagen geleden

Blog: Drie AI innovaties in de 3 fases van het aankoopproces

Blog: Drie AI innovaties in de 3 fases van het aankoopproces0 ?php the_title() ?>975 dagen geleden
Intrum Justitia

Incassobureau Intrum Justitia gaat zich vriendelijker opstellen

Incassobureau Intrum Justitia gaat zich vriendelijker opstellen0 ?php the_title() ?>982 dagen geleden
iDEAL QR-code

Veel innovaties in betalingsverkeer

Veel innovaties in betalingsverkeer0 ?php the_title() ?>982 dagen geleden
e-commerce ShoppingTomorrow

20 miljard aan online uitgaven in Nederland

20 miljard aan online uitgaven in Nederland0 ?php the_title() ?>996 dagen geleden
Nederlandse banken werken samen voor betaaldienst Payconiq

Nederlandse banken werken samen voor betaaldienst Payconiq

Nederlandse banken werken samen voor betaaldienst Payconiq0 ?php the_title() ?>1011 dagen geleden
TellSell www.webshopovername.nl

Het iconische thuiswinkelbedrijf Telsell wordt verkocht

Het iconische thuiswinkelbedrijf Telsell wordt verkocht0 ?php the_title() ?>1012 dagen geleden
Mollie online payment rebranding

Mollie groeit met 105% en gaat vernieuwd Europa in

Mollie groeit met 105% en gaat vernieuwd Europa in0 ?php the_title() ?>1013 dagen geleden
Technologie veranderd de samenleving, daar is echter meer voorbereiding voor nodig

Betere voorbereiding op digitale samenleving nodig!

Betere voorbereiding op digitale samenleving nodig!0 ?php the_title() ?>1049 dagen geleden
Een hacker

Ransomware kost bedrijfsleven bijna 1 miljard dollar

Ransomware kost bedrijfsleven bijna 1 miljard dollar0 ?php the_title() ?>1052 dagen geleden
Een creditcard waar men mee kan betalen

Bezorgkosten bij online shopping veel belangrijker dan leversnelheid

Bezorgkosten bij online shopping veel belangrijker dan leversnelheid0 ?php the_title() ?>1052 dagen geleden
Een kunstwerk betreft de Tv-reclamemarkt

Tv-reclamemarkt groeit naar € 991 miljoen in 2016

Tv-reclamemarkt groeit naar € 991 miljoen in 20160 ?php the_title() ?>1052 dagen geleden
Een hacker achter zijn pc

Overheid en bedrijven te kwetsbaar tegen cyberdreigingen

Overheid en bedrijven te kwetsbaar tegen cyberdreigingen0 ?php the_title() ?>1060 dagen geleden
Een gezellig uitziend terras waar mensen genieten van een drankje

Omzet horeca stijgt verder

Omzet horeca stijgt verder0 ?php the_title() ?>1061 dagen geleden
ABN AMRO groei e-commerce

ABN AMRO: groei e-commerce vooral over de grens

ABN AMRO: groei e-commerce vooral over de grens0 ?php the_title() ?>1062 dagen geleden
Cyber hoodie

Aantal Ransomware-aanvallen verdubbeld in tweede helft 2016

Aantal Ransomware-aanvallen verdubbeld in tweede helft 20160 ?php the_title() ?>1068 dagen geleden
hacking

Slechts 6% van websites in de bankensector goed beveiligd

Slechts 6% van websites in de bankensector goed beveiligd0 ?php the_title() ?>1069 dagen geleden
Shopping Benelux

Webwinkels kunnen nog veel meer uit Benelux halen

Webwinkels kunnen nog veel meer uit Benelux halen0 ?php the_title() ?>1070 dagen geleden
Contactloos mobiel betalen

Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016, betalen via smartphone en tablet groeit

Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016, betalen via smartphone en tablet groeit0 ?php the_title() ?>1096 dagen geleden
iDEAL QR-code

Nieuwe betaalmethode iDEAL QR in steeds meer webshops

Nieuwe betaalmethode iDEAL QR in steeds meer webshops0 ?php the_title() ?>1133 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!