Home | retail | 57% Nederlanders vreest automatisering niet

57% Nederlanders vreest automatisering niet

Geplaatst door Jim Cole in retail op 04/04/2017 om 13:23

Uit een onderzoek van Indeed blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders, 57 procent, zich nog niet zorgen maakt over de automatisering op de arbeidsmarkt. Wel verwacht 67 procent dat de automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën invloed zal hebben op de arbeidsmarkt. Slechts een klein deel van veertien procent is bang in de komende tien jaar vervangen te worden door een robot, computer of algoritme.

57 procent van de Nederlanders maakt zich nog geen zorgen over de automatisering op de arbeidsmarkt. Wel verwacht 67 procent dat de automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën invloed zal hebben op de arbeidsmarkt. Slechts een klein deel van veertien procent is bang in de komende tien jaar vervangen te worden door een robot, computer of algoritme. Dat blijkt uit een onderzoek van Indeed.

Uit een eerder onderzoek van ING Economisch Bureau bleek al dat over dertig jaar een op de drie banen is overgenomen door robots. Daarnaast kwam uit het Future of Jobs-rapport van World Economic Forum dat er tot 2020 wereldwijd vijf miljoen banen zullen verdwijnen dankzij automatisering.

Nederlanders maken zich volgens het onderzoek druk over andere aspecten van de arbeidsmarkt.  Zo is 29 procent bezorgd over de doorgroeimogelijkheden, 23 procent over mogelijk niet-flexibel kunnen werken en 21 procent is bang dat hij of zij ontslagen wordt. Slechts bij een kleine zes procent is de zorg er dat de baan vervangen wordt door technologische vorderingen. Vergeleken met andere arbeidsmarktgerelateerde onderwerpen, wordt automatisering in 2017 ook nog niet als grootste uitdaging voor de arbeidsmarkt gezien. Slechts zeventien procent van de ondervraagden ziet dit en de opkomst van nieuwe technologieën als een probleem voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Werkloosheid in het algemeen en het in dienst nemen van 50-plussers wordt als een veel groter probleem ervaren: respectievelijk 48 en 37 procent.

“Technologie verandert continu. Ook op de arbeidsmarkt is het onvermijdelijk dat technologie zaken gaat overnemen”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. “Desondanks zijn er banen waarbij het lastiger is om deze door technologie te vervangen. Denk aan banen waar emotie en menselijke vaardigheden, zoals creativiteit, een grote rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld banen zoals in de psychologiebranche, HR en creatieve industrieën. Echter, voordat banen geautomatiseerd worden, worden de nieuwe technologieën uitgebreid getest en aangepast. Het zal daarom zeker nog een tijd duren voordat technologie daadwerkelijk het werk van mensen overneemt.”

Indeed onderzocht de wensen en meningen van Nederlanders met betrekking tot het onderwerp arbeidsmarkt. In totaal hebben achthonderd respondenten meegedaan aan dit onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier in opdracht van Indeed. Om de representativiteit te waarborgen, is een weging uitgevoerd op geslacht en leeftijd.

Indeed is de grootste vacaturesite ter wereld en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app.

Tags

ING Economisch BureauING Economisch Bureau arbeidsmarktarbeidsmarkt IndeedIndeed World Economic ForumWorld Economic Forum Future of JobsFuture of Jobs Sander PoosSander Poos digitaliseringdigitalisering automatiseringautomatisering

Comments

Kenmerken

De detailhandel profiteert van economische groei en toenemende consumentenbestedingen. In 2018 groeit de omzet naar verwachting met 3,5% en in 2019 met 4% heeft het ING Economisch Bureau becijferd. Vooral food en online retail profiteren. Het vertrouwen bij consumenten resulteert in toenemende consumptie. Binnen de detailhandel profiteren food en pure webshops het meest. Hoewel verwacht wordt dat de groei van deze pure webshops (retailer met als hoofdactiviteit webshop) iets terugloopt van 16,9% in 2017 naar 16,5% in 2018, is dat gezien het hogere absolute omzetniveau indrukwekkend. Op basis van cijfers van het CBS verwacht ING dat de omzet van pure webshops in 2018 (€10 miljard) zal verdubbelen ten opzichte van 2013 (€5 miljard). Exclusief webshops zou de omzetgroei in de detailhandel uitkomen op 2,5% in 2018 en 3% in 2019.

Omzet van pure webshops in 2018 naar 10 miljard euro

Omzet van pure webshops in 2018 naar 10 miljard euro0 ?php the_title() ?>606 dagen geleden
De interesse van zogeheten platformbedrijven als Amazon in de boodschappenmarkt is een waarschuwing voor supermarkten in Nederland. Voor de meeste dagelijkse boodschappen is de kans op een grootschalige verschuiving van verkoop via winkels en webwinkels naar dergelijke platformbedrijven weliswaar klein en ontwricht de branche niet.

Amazon ontwricht supermarkt in Nederland niet

Amazon ontwricht supermarkt in Nederland niet0 ?php the_title() ?>654 dagen geleden
ING Economisch Bureau deed onderzoek naar abonnementen. Nederlanders hebben minder abonnementen op (duurzame) verbruiksgoederen vergeleken met rest Europa.

Nederlanders hoeven geen abonnementen op fysieke producten

Nederlanders hoeven geen abonnementen op fysieke producten0 ?php the_title() ?>662 dagen geleden
In 2017 is het aanbod van banen in de cryptocurrency-industrie verviervoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed. Daarnaast is ook het aantal zoekopdrachten naar banen in deze relatief nieuwe industrie vorig jaar flink gestegen

Aantal banen in de cryptocurrency-industrie verviervoudigd

Aantal banen in de cryptocurrency-industrie verviervoudigd0 ?php the_title() ?>704 dagen geleden
Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector. Met name door populariteit e-commerce neemt vraag naar pakketbezorgers en werknemers in distributiecentra toe merkt Indeed.

Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector

Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector0 ?php the_title() ?>811 dagen geleden
HUBOT is eerste uitzendbureau voor mensen en robots en opent shop-in-shop in MediaMarkt Eindhoven. Bezoekers kunnen zien hoe robots werk makkelijker maken.

Eerste uitzendbureau voor mensen en robots in Mediamarkt Eindhoven

Eerste uitzendbureau voor mensen en robots in Mediamarkt Eindhoven0 ?php the_title() ?>831 dagen geleden
Vacatureteksten zitten nog vol jeukwoorden en kantoorclichés. Als het aan ondernemer Manus Aa ligt gebruiken bedrijven de holle termen voortaan niet meer. Daarom heeft hij met onder meer KPN, TNT en Nespresso het eerlijkste job-board van Nederland gelanceerd: Spielwork.

Nooit meer Hands-on teamplayer, jong en dynamisch en geen 9-tot 5-mentaliteit

Nooit meer Hands-on teamplayer, jong en dynamisch en geen 9-tot 5-mentaliteit0 ?php the_title() ?>836 dagen geleden
Taric

Taric Support levert tijdwinst bij douane

Taric Support levert tijdwinst bij douane0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
Indeed Amsterdam

Gemeente Amsterdam is de beste werkgever van Nederland

Gemeente Amsterdam is de beste werkgever van Nederland0 ?php the_title() ?>970 dagen geleden
Dasbot is een nieuwe online marketing tool ontwikkeld door het online marketing bureau Fingerspitz. De tool geeft inzicht in digitale prestaties, neemt tijdrovende taken uit handen en optimaliseert campagnes op basis van klantwaarde. Dasbot analyseert campagneresultaten en geeft aanbevelingen op basis van return on investment en customer life time value. Met behulp van een conversational interface kun je die adviezen bekijken en direct opvolgen.

Fingerspitz introduceert online marketing tool Dasbot

Fingerspitz introduceert online marketing tool Dasbot0 ?php the_title() ?>970 dagen geleden
Robotisering Buck Consultants International

Robots maken 35.000 arbeidsplaatsen in distributiecentra overbodig

Robots maken 35.000 arbeidsplaatsen in distributiecentra overbodig0 ?php the_title() ?>971 dagen geleden
Marktplaats vacature OTYS

Marktplaats gaat strijd aan met vacaturesites

Marktplaats gaat strijd aan met vacaturesites0 ?php the_title() ?>978 dagen geleden
Werf& Awards Philips Praxis OGD Albert Heijn

OGD, Praxis, Philips Lighting en Albert Heijn winnen Werf& Award

OGD, Praxis, Philips Lighting en Albert Heijn winnen Werf& Award0 ?php the_title() ?>989 dagen geleden
Europa kan voorbeeld nemen aan Nederlands werkgeluk

Europa kan voorbeeld nemen aan Nederlands werkgeluk

Europa kan voorbeeld nemen aan Nederlands werkgeluk0 ?php the_title() ?>993 dagen geleden
Monsterboard millenials

Monsterboard jaagt op millennials

Monsterboard jaagt op millennials0 ?php the_title() ?>1000 dagen geleden
Gemeente Bergen op Zoom heeft de volledig elektrische en emissievrije Renault ZOE ingezet als scanauto. De auto neemt het productiewerk van de parkbeheerders over. De gemeente heeft duurzaamheid hoog op de agenda en zal zich op deze wijze beter kunnen focussen op kwaliteitshandhaving.

De eerste elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom

De eerste elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom0 ?php the_title() ?>1007 dagen geleden
Uit een onderzoek van Indeed blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders, 57 procent, zich nog niet zorgen maakt over de automatisering op de arbeidsmarkt. Wel verwacht 67 procent dat de automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën invloed zal hebben op de arbeidsmarkt. Slechts een klein deel van veertien procent is bang in de komende tien jaar vervangen te worden door een robot, computer of algoritme.

Robots hebben nog weinig invloed op arbeidsmarkt

Robots hebben nog weinig invloed op arbeidsmarkt0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Qmatic de wereldwijde marktleider in Customer Journey Management technologie en Decos, specialist in efficiënt en digitaal samenwerken, hebben de handen ineengeslagen om de customer experience voor hun klanten, waaronder gemeenten, verder te verbeteren. Pepper, de op een mens lijkende robot die met burgers het gesprek aan kan gaan, speelt hierbij een belangrijke rol.

Robots nemen gemeentehuizen over!

Robots nemen gemeentehuizen over!0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Online winkelen via de smartphone is in 2016 toegenomen, het aantal aankopen waarbij gebruik wordt gemaakt van de smartphone groeide 68% ten opzichte van 2015. Bijna de helft van deze aankopen (47%) wordt met iDEAL betaald, vorig jaar was dit nog 39%. Dit blijkt uit de cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar online betaalmethoden in Nederland dat wordt uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDEAL en Thuiswinkel.org.

68% meer aankopen via smartphone

68% meer aankopen via smartphone0 ?php the_title() ?>1025 dagen geleden
CBS webwinkels retail e-commerce

Aantal webwinkels in tien jaar tijd vervijfvoudigd tot 32.000

Aantal webwinkels in tien jaar tijd vervijfvoudigd tot 32.0000 ?php the_title() ?>1027 dagen geleden
Winkel Jan Bijl

Schoenenverkoop via webshops stijgt met 44%

Schoenenverkoop via webshops stijgt met 44%0 ?php the_title() ?>1053 dagen geleden
Een architect bezig met een laptop om zijn bouwtekeningen uit te werken

Verschuiving werk naar minder ICT-intensieve branches

Verschuiving werk naar minder ICT-intensieve branches0 ?php the_title() ?>1056 dagen geleden
Internetbankieren

Grootste omzetgroei bij webshops

Grootste omzetgroei bij webshops0 ?php the_title() ?>1060 dagen geleden
Een gezellig uitziend terras waar mensen genieten van een drankje

Omzet horeca stijgt verder

Omzet horeca stijgt verder0 ?php the_title() ?>1061 dagen geleden
Winkelstraat

Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau sinds 2008

Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau sinds 20080 ?php the_title() ?>1074 dagen geleden
Rekenmachine

Onnodig hoog aantal faillissementen in Nederland

Onnodig hoog aantal faillissementen in Nederland0 ?php the_title() ?>1075 dagen geleden
Economie Maarten-Laupman

Nederlandse economie groeit krachtig door

Nederlandse economie groeit krachtig door0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Toename banen

Grootste toename banen in vijf jaar

Grootste toename banen in vijf jaar0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Shopping

Hoogste omzetgroei detailhandel in 8 jaar

Hoogste omzetgroei detailhandel in 8 jaar0 ?php the_title() ?>1077 dagen geleden
Maakindustrie Claire

Digitalisering Nederlandse maakindustrie gaat te traag

Digitalisering Nederlandse maakindustrie gaat te traag0 ?php the_title() ?>1082 dagen geleden
E-commerce-retail

Webwinkels zetten 22,9 procent meer om

Webwinkels zetten 22,9 procent meer om0 ?php the_title() ?>1108 dagen geleden
The Sting winkel

Inflatie 2016 is laagste in bijna 30 jaar

Inflatie 2016 is laagste in bijna 30 jaar0 ?php the_title() ?>1116 dagen geleden
Detailhandel Rotterdam

Forse omzetgroei detailhandel, ook online

Forse omzetgroei detailhandel, ook online0 ?php the_title() ?>1137 dagen geleden
Olympus digitaal horloge

Brede coalitie roept Kabinet op tot meer actie rond digitalisering

Brede coalitie roept Kabinet op tot meer actie rond digitalisering0 ?php the_title() ?>1165 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!